Det har bodd mennesker på Utsira siden steinalderen. Det menes å ha bodd folk fast på Utsira fra 400 e.Kr.
Det er funnet hustufter tilbake til 900 tallet. Utsira er også nevnt i Snorres kongesagaer ved et par anledninger. Øya skal angivelig ha hatt besøk av Kardinal Wilhjam av Sabina med følge den 17. juni 1247. Han passerte øya på vei til å krone Håkon Håkonson til konge av Norge den sommeren. Den gangen skal det ha bodd ca. 12 fisker-familier på Utsira.
Utsira blir egen kommune i 1924, og livløses fra Torvastad kommuen på Karmøy. I dagens Sirasamfunn så arbeider mange i kommunen, på butikken, med turisme eller på rutebåten. Det er fortsatt en stor interesse for landbruk og fiske ved øya, og man får tak i de flotteste sjøkreps man kan tenke seg og ellers fisk året rundt. Hva framtiden bringer, vet jo ingen av oss. Men høyst sannsynlig vil det komme en ny form for industri, tett knyttet opp til havvind og det store feltet med vindmøller som kommer like vest for Utsira.
Kvinnene som styrte Utsira – 1994
Kampen om selvstendighet i Utsira kommune – 2019
Etterlengtet syn med Utsira Ferjå – 2020
Utsira Norway – Drone View – Haugalandet – 2022
Utsira Island – The natural power and service hub for Utsira Nord – 2022
Vil ta Utsira Nord med utenlandske partnere – Finansavisen 2023
Ny havvind-allianse varsler søknad på Utsira Nord – energi24 2022
Den magiske havvinden over utsira – Maritimt Forum 2022
Tidligare kommune-topp i øyane kan bli ny sjef på Utsira – Øyposten – 2021
Unge Bergensere med grønn innovasjonsseier i Utsira – Pressenytt – 2020
Like etter at Utsira ble egen kommune i 1924 ble det i 1925 avholdt kommunestyrevalg. Valget vakte internasjonal oppsikt! Med rette. 11 av de 12 valgte var kvinner. En mann! Åsa Helgesen ble senere valgt til ordfører. Europas første kvinne i et slikt verv? I alle fall Norges første.
Historiene bak og rundt valget er spennende, såre og nesten sensasjonelle selv i vår tid. Utsira har holdt valget mer eller mindre hemmelig. Lokalbefolkningen har sett andre historier og konflikter, enn den sensasjonen det var at 11 kvinner ble valgt og at ordføreren var en kvinne.
Kvinnene ble ikke «kastekjepper». De gjorde jobben. Nå fortelles historien.
I 2013 var det grunnlovsjubileum. Kommunen markerte dette med ei utstilling for å hedre kvinnene. Plakatene fra denne utstillingen finner du på disse sidene.
I 2013 satte også Haugesund teater opp stykket «kvinnekuppet». Stykket ble spilt i 2014 og igjen høsten 2016. Teatersjefen Birgit Amalie Nilssen oppsummerer på beste måte: «Det er ikke sikkert hva som er sant». Alt avhenger av perspektiver. Les med det for øyet!
Utsira var i 2004 det stedet i verden som fikk sitt første Vindhydrogenanlegg.
Utsira fyr er landets høyest beliggende fyrtårn. Det er plassert 85 meter over havet.
Det er nå 40 år siden Dronning Sonja stod på trappen til Bedehuset og informerte hele Norge om TV-Aksjonen.
Under en båttur til Utsira den 12. juni 2020 annonserte olje- og energiminister Tina Bru at havområdet vest for øykommunen Utsira skal åpnes for søknader om fornybar energiproduksjon til havs.
Området er på 1.010 kvadratkilometer, og vil være godt synlig fra land på Utsira. De nærmeste vindmøllene vil ligge kun ca. 7 Km fra oss.
KOMMUNEVÅPENET TIL UTSIRA KOMMUNE