Vi har fast tømmedag på torsdager. Restavfall og mat leveres en torsdag og neste torsdag er det papir/papp og plast.
Hver husstand har i utgangspunktet egne beholdere for restavfall, papir/papp, mat og glass/metall. Vi setter pris om noen ønsker å ha beholdere sammen med naboen slik at dere kan få større beholdere og kan sammen tilpasse avfallet tilsvarende beholder og mengde.
I perioder da du har mer avfall enn det er plass til i beholderen, er ekstrasekken fra HIM et godt alternativ. Den er beregnet for restavfall og har egen farge og påtrykk. På tømmedagen for restavfall kan du sette fram så mange av disse sekkene du måtte ønske og renovasjonsbilen vil ta dem med.
Denne kan kjøpes på Siratun serviceluka eller på HIM sine mottak.
Antall sekker | Pris |
---|---|
1 sekk | Kr. 40 |
1 rull | Kr. 400 |
Sirabuar kan få levert ekstraavfall på Årabrot Miljøpark til samme betingelser som innbyggere fra Haugesund, Sveio, Tysvær, Vindafjord og Bokn. Det er bare å si at du kommer fra Utsira og at du har gnr. og bnr. klart
Oppfordring til oss alle om å holde avfallsområdet ryddig og en av våre fagarbeiderne kan fort være i nærheten om du lurer på noe!
Vi tar kr. 200 for mottak da vi har utgifter med å å få formidlet dette senere på miljøbil, dette vippses til 117977.
Likevel, vi henstiller til å levere alt avfall utover husholdsavfallet til miljøparken på Årabrot, der er svært godt tilrettelagt for å få levert avfallet!
Hva er farlig avfall, og hvordan håndterer vi det?
Farlig avfall er avfall som inneholder stoffer som kan være miljø- og helseskadelige og skal sorteres særskilt slik at det blir håndtert forsvarlig. Eksempel på farlig avfall er malingsrester, lakk, lim, ulike kjemikalier, lysstoffrør/sparepærer, spraybokser, bilprodukt og plantevernmidler. Se etter faremerkinger på produktet, slik som helsefare, etsende, miljøfare, giftig, brannfarlig eller lignende.
Levering av farlig avfall til de interkommunale mottakene er gratis for privatpersoner. Unntaket her er asbestholdig avfall, dette er det egne regler for. Mer informasjon om farlig avfall finner du på HIM sine nettsider.
Elektronisk avfall (EE-avfall) kan inneholde miljø- og helseskadelige stoffer, og skal ikke kastes i restavfall. Alle butikker som selger elektroniske varer er pliktet til å ta elektronisk avfall i retur, av den typen som de selger til privatpersoner. Farlig avfall kan også leveres til HIM sine mottak. Medisinrester kan leveres til apotek.
For næringsvirksomheter er det krav om elektronisk deklarering av farlig avfall. Mer informasjon om avfallsdeklarering finner du på Miljødirektoratets nettside.
Rent trevirke og kvist fra hageavfall kan leveres til gammel fyllplass på Tednevik. Nøkkel kvitteres ut i kommuneadministrasjonen i løpet av åpningstid på Siratun.
Det er forbudt å brenne all type avfall med mindre det skjer i godkjent forbrenningsanlegg. Avfall skal leveres til godkjent mottak for å resirkuleres eller videresendes til godkjent forbrenningsanlegg.
Åpen brenning eller brenning i småovn gir en ufullstendig forbrenning med giftige avgasser som inneholder høye konsentrasjoner av giftige stoffer som blant annet dioksiner og PAH (tjærestoffer) og karbonmonoksid.
Det ikke lov å lagre avfall, eller gjøre noe som utgjør en fare for forurensing. Dette i henhold til plikten til å unngå forurensing i § 7, og forbudet mot forsøpling i § 28 i forurensingsloven.
Avfall er definert i forurensingsloven § 27 som løsøregjenstander eller stoffer som noen har kassert, har til hensikt å kassere eller er forpliktet til å kassere. Avfall er altså gjenstander som man ikke lenger har en intensjon om å bruke, men kan også vurderes objektivt. Dette gjennom hvordan gjenstandene lagres, deres utseende og funksjonsdyktighet. Dersom gjenstandene utgjør en fare for forurensing, kan kommunen pålegge fjerning uten at denne må komme innunder definisjonen på avfall.
Avfall skal leveres til godkjent mottak.
Gjenstander som blir dumpet i naturen eller står til forfall virker skjemmende. I tillegg utgjør glasskår, metallskrot, gjerderester m.m. skadelig en fare for dyr og fugler ved at de setter seg fast, eller skader seg på skrotet. Avfall kan også medføre en fare for forurensing, der omfanget avhenger av mengden og hva for gjenstander dette er. Elektronikk, bilvrak, maling og oljerester og bygg- og revningsavfall kan ha en høy forurensingsrisiko. Dette fordi de kan inneholde miljøgifter som fører til forurensing av omgivelsene.
Den som har forsøplet eller forurenset er ansvarlig for å rydde opp og ta kostnaden. Grunneier kan også bli pålagt å rydde, dersom det ikke er mulig å si hvem som er skyldig i forsøplingen. Ulovlig dumping eller lagring av avfall vil resultere i pålegg om opprydding og tvangsmulkt eller rydding for eiers regning hvis pålegget ikke etterkommes. Størrelsen på tvangsmulkten vil være avhengig av omfanget, men vil være større enn leveringskostnadene til godkjent mottak.
Hageavfall som dumpes på privat og kommunal grunn regnes som forsøpling. Dette fordi hageavfall kan inneholde frø eller røtter fra svartelistearter med høy spredningsevne, eller tiltrekke seg uønskede skadedyr som rotter, måker og brunsnegl. Hageavfallet kan komposteres på egen eiendom eller levers til Tednevik for destruksjon
Alle som driver næringsvirksomhet har plikt til å ha en ordning for håndtering av sitt avfall. Det er mange firmaer som tilbyr denne tjenesten. I henhold til §35 i forurensningsloven bør større festivaler og ansamlinger ha en plan for hvordan man håndterer avfall. Utsira kommune kan være behjeplelig med lokale løsninger.
Bli med oss å rydde! Friluftrådet Vest er med å hjelper Utsira kommune, slik at vi kan tilby ryddeutstyr og kontainere på kai i nord for ryddeaksjoner. Ta kontakt med oss for organisering av dine egne ryddeaksjoner
Allt som er transportert ut til Utsira har fått et klimapåslag i form av frakt med rutebåt, på ditt CO2 fotavtrykk.
Vi plikter derfor å håndtere avfall på en god måte, gjøre fornuftige valg av materialer, muligheter for genvining og levetid.
Fra byggenæringen har det blitt innskjerpninger på 70% gjennvinning av bygningsmaterialer iht TEK 17 §9-5.
Varsle om forsøpling eller fare om førsøpling
Bruk vårt VOF-skjema dersom du/dere vil varsle oss om forsøpling.