Utsira har sin egen drikkevannskilde lokalisert rundt Laugarvatnet. Fra drikkevannskilden blir vann ført ned til eget renseanlegg som kommunen fikk bygget i 1985. Etter at drikkevannet er ferdig produsert blir vannet pumpet opp i høydebassenget for bl.a. å kunne gi nok trykk ut til abonnentene.
Renseanlegget er i stor grad helautomatisert i produksjonen av drikkevann. Det blir daglig foretatt eget tilsyn med produksjonen og prøvetaking på Ph, turbinitet og smak/lukt blir notert. Hver måned blir det sendt inn drikkevannsprøver til godkjent laboratoriet for bekreftelse av vannkvaliteten. Mattilsynet er statlig myndighet på drikkevannsområdet og fører tilsyn med at kommunen (vannverkseier) følger kravene i drikkevannsforskriften.
Kommunen leverer vann gjennom det kommunale ledningsnettet til de boligene og byggene som er tilknyttet dette. Det er vedtatt tvungen påkobling til kommunalt drikkevann. Eventuelle krav til slik tilknytning avgjøres normalt gjennom reguleringsplanen eller ved søknad om byggetillatelse. I områder uten kommunal vannforsyning må det. etableres en egen ordning for vannforsyning. Kommunen kan ikke gi byggetillatelse uten at vann- og avløpsløsningen er tilfredsstillende.
Kommunen varsler abonnentene dersom det inntreffer hendelser som gjør dette nødvendig. Dette gjelder også planlagte driftsavbrudd og forhold som påvirker drikkevannskvaliteten, for eksempel spyling av ledningsnettet. Ved vannmangel kan kommunen gi restriksjoner for bruken av vann. Hvis en nødssituasjon gjør det nødvendig å gjøre unntak fra kvalitetskravene, vil du bli informert om situasjonen og om hvor lenge den midlertidige vannforsyningen vil vare. Dersom du som forbruker opplever kvalitetsbrudd av noe slag setter vi stor pris på at du tar kontakt med kommunen så raskt som mulig.
Drikkevann som kommunen leverer skal være hygienisk betryggende, klart og uten framtredende lukt, smak eller farge. Det skal ikke inneholde stoffer som kan føre til helseskade i vanlig bruk. Vannkvalitetsavvik som skyldes forhold i det interne ledningsnettet hos en forbruker, er normalt ikke et kommunalt ansvar.
Boliger og virksomheter skal være tilknyttet et avløpssystemet og på Utsira er flesteparten definert inn som del av et offentlig anlegg. Til de offentlige anleggene betales det årlig en avgift og når det gjelder de private avløpsanleggene blir det pt. ikke betalt noen avgift. Utsira kommune har en langsiktig plan for å utbedre og utvide det offentlige ledningsnettet, og det vil alltid være slik at oppsitterne er med og betaler inn i et anleggsbidrag som bestemmes av kommunestyret i forbindelse med behandling av aktuell sak. Kommunen kan kreve at private stikkledninger skal rehabiliteres for å hindre forurensning.
Kommunen etablerer, drifter og vedlikeholder offentlige avløpsanlegg (avløpsnett, avløpsanlegg og utslippsanordning). Anlegget skal forebygge forurensning av miljøet og hindre oversvømmelser. Med avløpsvann menes vann fra boliger og næringsliv, det vil si både sanitært og industrielt avløpsvann, og overvann/drensvann. Prisen for tilknytning og bruk av det offentlige avløpsnettet fastsettes av kommunestyret.
Kommunen har ansvar for utslipp fra det offentlige avløpsanlegget og rapporterer utslippsdata til fylkesmannen. Utslippsdataene viser blant annet hvorvidt avløpsrenseanlegget overholder rensekravene.
Slamavskiller
Kommunen har oversikt over tømmefrekvens for slamavskilleren tilknyttet alle hus på Utsira. En slamavskiller tømmes i utgangspunktet hvert 2.år for fastboende hus og øvrige, fritidshus, tømmes etter henvendelse og behov. Det er helt avgjørende at tilkomsten er lett og klargjort av huseier før tømming. På Utsira er det en del slamavskillere som ikke tilfredsstiller dagens krav til beholder, dvs at de bare har et kammer eller at de ikke er tette.
Eier du bolighus, hytte, turistbedrift og lignende som ikke er tilknyttet (eller kan tilknyttes) offentlig avløpsanlegg, må du søke kommunen om tillatelse til å slippe ut avløpsvann. Hvis virksomheten bare slipper ut gråvann, gjelder søknadsplikten bare hvis du har innlagt vann. Med avløpsvannmenes avløp fra vannklosett, kjøkken, bad og vaskerom. Med innlagt vann menes vann fra vannverk, brønn og cisterneanlegg som føres innendørs gjennom ledning. Med gråvann menes avløp fra kjøkken, bad og vaskerom (klosettavløp ikke inkludert).
Utslippet er mindre enn 50 pe (personekvivalenter). Standardvilkårene fremgår forøvrig av forurensningsforskriften kap. 12. Vilkår kan også fremgå av tillatelsen. Eieren av avløpsanlegget er ansvarlig for drift og vedlikehold etter forskriften.
Kommunen kan kontrollere at anlegget er lokalisert, bygd og drevet i samsvar med vilkår som fremgår av tillatelsen.
Kommunen gir veiledning om vilkår, forundersøkelser og hvordan du skal søke om utslippstillatelse. Skriftlig søknad skal blant annet inneholde følgende opplysninger:
Parter og andre som kan bli særlig berørt av saken skal varsles om innholdet i søknaden. Kopi av varselet sendes kommunen. Eventuelle uttalelser skal vedlegges søknaden.
Du kan klage på vedtaket innen en frist på tre uker fra du mottok vedtaket. Klagen sender du til den instansen som har fattet vedtaket. I klagen skal du angi hva du ønsker endret i vedtaket ogbegrunne dette. Kommunen vil kunne gi deg veiledning. Klageinstans er kommunens egen klagenemnd. Før klagen sendes dit, skal den instansen i kommunen som fattet vedtaket, vurdere om det er grunn til endre det.
Fullstendig søknad om utslippstillatelse som er i overensstemmelse med kravene i forskriftens kap. 12 skal avgjøres av kommunen innen 6 uker. Dersom kommunen ikke har avgjort saken innen fristens utløp, regnes tillatelse som gitt så fremt det ikke er noen grunn til å tro at noen part vil være misfornøyd med dette. Fullstendig søknad med krav som avviker fra forskriften, skal avgjøres så snart som mulig.
Kommunen kan under søknadsbehandlingen fastsette krav som avviker fra forskriftens kap. 12 eller nekte etableringen av utslipp. Når kommunen avgjør om det skal fastsettes andre krav, skal det legges vekt på forurensningsmessige ulemper sammenholdt med de fordeler og ulemper som tiltaket for øvrig vil medføre.