Utsira har et begrenset areal, men du verden så mange fine naturopplevelser du kan få her ute bare få kilometer fra der du bor på Utsira. Skru av TV og laptop å ta steget over dørstokkmila.
Vindbalhytta ble offisielt åpnet den 15. november 2022. Åpnings-arrangement.
Hytten er bygget av Stadt Kystbygg, med støtte fra Utsira kommune, Tippemidler ved Rogaland fylkskommune og Sparebanksstiftelsen. Vindbalhytta er en av mange dagsturhytter langs kysten fra Vestland til Rogaland. Her er oversikt over alle dagsturhytter i Rogaland.
Det er også mulig å følge Vindbalhytta på denne face-gruppa med oppdatert informasjon om dagsturhytta vår.
HUSK: Det er tidvis svært fuktig klima her ute i havgapet, så bruk skotøy som tåler mye vann, når du er ute i marka. Vi vandrer i et kulturlandskap på bøndenes velvillighet. Hvor det er dyr på beite hele året. Husk båndtvang-tider for hund og vis ekstra hensyn om våren i lemmingstid for villsau og under kalving hos storfe. Hold avstand til dyr og husk å lukke grinder!!!
Hva brukte de utmarkene til? kultur og natur fra fiskerbonden sin største ressurs og ekstra utkomme på gården, om torvbrensel, fiskermed og landskap. Stien på mobil i lommekjent.no
Kulturhistorisk vanding i Folkevandingstiden, gjennom 8 hustofter fra Keltertid ca 400 år e. Kr.
Folkehelsegruppa har lagt ut en egen rebus i ‘Vikingløypa’ i 2012 som del av Frisk i Friluft-arbeidet på Utsira
En del av et lengre turstiprosjekt rundt alle Nordsjølandene. Løypa går forbi ringmerkeskogen til Utsira Fuglestasjon og en fin trase fra Nordvikvågen til Utsira Fyr. Nordsjøløypa var et EU-prosjekt fra 2003-2007 som strakte seg runt hele Nordsjøbassenget.
Vi oppfordrer våre leser og besøkende å legge inn sine turer og turtips på Utsira ved hjelp av turtjenestene ut.no , godtur.no og lommekjent.no. Klikk på bilder for registrerte ruter på de ulike tjenester:
Sjekk ut tilgjenglighet til ulike turmål i kommunen på Rogaland Fylkeskommune sine sider på tilgjengelighet.no
TellTur er friluftsrådenes landsomfattende turportal, der du kan finne nye turmål og registrere turene dine elektronisk. Ved å bli bruker på TellTur kan du holde oversikt over turene dine og samtidig konkurrere med deg selv og andre om å nå stadig nye turmål, sanke poeng og være med i konkurranser.
I 2015 ble alle medlemskommunene i Friluftsrådet Vest med i TellTur: Bokn, Bømlo, Etne, Fitjar, Haugesund, Karmøy, Kvinnherad, Sauda, Stord Sveio, Tysvær og Vindafjord. I 2020 ble også Utsira kommune medlem av Friluftsrådet Vest og dermed med i TellTur. Så nå kan du gå tur og telle poeng i alle våre 13 medlemskommuner.
TellTur kan tilbyr til enhver tid omlag 130 ulike turmål i regionen. Her skulle det være noe for enhver smak, fra lette nærturer i lavlandet ved kysten til mer krevende toppturer i indre strøk. Du finner oversikt over kommuner, turmål, beskrivelser, kart og gradering på nettsidene til TellTur (www.telltur.no)
Mer om telltur og friluftsliv på https://www.frivest.no/
Her er våre turmål:
Velg telttur (gratis ut 2020)
God tur! Spørsmål kontakt Atle
NB I perioden 13. -30 juni 2023 er det innført forbud mot åpen utendørs ild
Kan hende drømmer du om å sove ute i naturen når du besøker Utsira. Da er det viktig at du følger med på værmelding, og at du er skodd for det været som kommer. Utsira har en strålende natur, og det er flere steder man kan ligge ute om sommeren langs kysten. Men kan være lurt å legge seg inn mot noen stener, i tilfellet vinden kommer overraskende på.
Kommunen har laget et kart over de beste telt/lavoplasser. Kartet ligger her
De røde sirklene angir gode teltplasser og de blå sirklene angir steder hvor det er tilgang til drikkevann.
Det er friluftslivsloven som regulerer fedsel med telt. Det er ikke lov til å slå opp telt nærmere en 150 meter fra hus/hytte. Skal du ligge lenger en to døgn på samme plass må du innhente samtykke fra Grunneiger.
– Vann: Du er ikke på fjellet. Du kan ikke drikke vannet som renner i en bekk på Utsira. Ha med vannflasker sjekk opp kartet som sier hvor du kan fylle på drikkevann. Du kan bruke Saltvann til å koke fisken.
– Ved/stormkjøkken: Havrekster er ok til kosebål men ikke matlaging! Skal du ha måltid ute bør du ta med deg ved eller stormkjøkken/primus.
Turmat/Tips: Turmat.no er en god inspirasjon til mat på bål, primus, stormkjøkken, bær og sopp.
– Brenne bål utendørs: I henhold til friluftslivloven er det forbudt å brenne bål utendørs i perioden 15. april til 15. september. Utsira Kommune har vedtatt egen forskrift der det går frem at det skal brukes grillkull eller rene kvister og havvrekster på matbål/kosebål, der det ikke er fare for antenning.
– Sporløs ferdsel: Ved ferdsel i natur gjelder prinsippet om sporløst ferdsel. Om vi er på tur i skogen, ved sjøen eller på fjellet må vi alltid forlate stedet mest mulig uberørt. Å rydde opp er en fin aktivitet for fellesskapet. Alle kan engasjere seg på sitt nivå og bidra med det de kan. På denne måten vil også de som kommer etter oss oppleve gleden av å møte den uberørte frie naturen. Dette innebærer at vi river ned det vi eventuelt har bygget, legger steinene fra bålplassen tilbake, og selvsagt tar søpla med i sekken når vi går. Kanskje må vi også rydde opp etter andre. Da blir det hyggelig å komme tilbake!
Husk kuvettreglene
Tidvis går det kjøttfe av typen angus eller dexter i Austre- og Vestremarkje.
#nattinaturen er en fast happening i friluftslivets uke. I 2023 er det friluftslivets uke fra 2.-10. september
Det å bare kunne ta med seg en fiskestang for å kaste snøret uti havet en stund, kan du gjøre best i Nordvågen eller Sørevågen. Det beste er selvsagt om man har en liten båt, slik at man kan fiske i områdene rundt Utsira.