Kunst og kultur i det offentlige rom

Utsira kommune er opptatt av kunst og kultur og samspill som skjer i møte mellom kunstnere og øysamfunnet vårt

I vår NKDB finner du kunst som er i kommunal eie og ute i det offentlige rom.. Sjekk ut (under konstruksjon) 

Nedenfor kan du lese mer om ulike kunstnere som har deltatt i UtsirArt. 

Her kommer det mer

UtsirArt – en street-art event på Utsira

Pihiavo sin Utsira-lyspære på kaien i nord.
Utsira Reiseliv inviterte til tidenes mestermøte på Norsk jord den 1-5. august 2014. Vi tar også for oss piecer som har kommet til i ettertid i 2015, 2016 og etterskjelvet etter UtsirArt i 2014…

Utsira Streetart / Gatekunst 

Følg Utsirastreetart Official

Mange av muralsene finner dui gatekunstkartet vårt:

Her er direktelenke til kartet: 

Deltakende artister: 

Stik (uk):

null

Stik er en av London’s mest kjente streetart artister. Han har sitt særpreg med sine minimalistiske stik-figurer. Han har bodd sammen med husløse i lengre perioder og taler deres sak. På Utsira har han tegnet to stik-figurer på vindmøllene. Frigg (sør) og Frøy (nord). Stik kom en uke i forveien for å få nok tid til å ferdigstille prosjektene sine på Utsira. Stik er mindre ttilgjengeligpå salg og velger prosjekt med omhu. UtsirArt og vindmøllene var et prosjekt som appellerte til kunstnern. 

JPS (uk):

Photo Photo

 JPS og Stik,                                                                                 Bear Wall av JPS

JPS er en av Englands virkelig store og upcomming artister på stensil, som snart feier Banksy av banen! Jamie var svært gavmild og gav oss et kortvarig stunt JPS Shady Aera og flere flotte stensiler rundt i landskapet. JPS er svært populær i sosiale medier og har flere verker ute på eBay.

3F (uk):

Førstereisgutt fra Newcastle, som kun hadde holdt på i et halvt år før han ankom Utsira. 3fountains har et tydelig særpreg og blomstret sammen med JPS og de andre artistene som deltok under UtsirArt. 3F har skult identitet.

Photo

ATM (uk):

Mark, ATM fra England er en Streetart artist med forkjærlighet for fugler. Noe som passer bra for Utsira. Hos oss lagde han en heilo på Austrheim og ei siland ved utsira Fyr. Fantastisk flink på å få fram fugler på det vanskelige granitt-underlaget. 

Photo

Pichi & Avo, pichiavo (spania):

Kunstnerene fra Valencia utgjøres av Pichi og Avo som sammen utgjør duoen pichiavo. De kombinerer frihåndstegning Street-art med grafitti, som smelter sammen fint. På Utsira har de pyntet vanntanken vår, miljøstasjonen og flere lyspærer som er deres kjennemerke. 

nullnull

La Staa (no)

Kunstner-par fra Oslo som kombinerer stensil og annen streetart. På Utsira var de svært produktive og klarte til og med å lage to AndyWarhol-inspirete suppe-siloer.

nullnull

Utsira Kommune har laget et kart som viser de fleste streetart stykkene som ble laget i forbindelse med #UtsirArt i 2014.

 

Gatekunst-nettstedet motveggen.com i Bergen sier det så fint: Utsira har hatt sommerjobb som Norges gatekunsthovedstad i år. Nå har noen (Utsira Kommune) laget et Google-kart med bilder av alle verkene:

Her er direktelenke til kartet: 

 

Kartet er oppdatert med siste mural fra Nils Westergard i 2021.

JPS – Jamie Paul Scanlon var årets sommerutstiller ved Fyrgalleriet i 2015 og satte samtidig ut en del legals/illegals på Utsira.

Nye artister etter Utsirart 14:

Rable: (Haugesund) 
Rable.no består av Simon Næsse og Martha Ådland som er tilnyttet miljøet i Haugaland KunstVerk. De har laget en flott installasjon i Venterommet og på fasade i Bølgen i løpet av 2015.  

Photo
 
2016:

Ella&Pitr (FRA)

Ella&Pitr er et Fransk ektepar som gjestes oss med flotte piecer på tak og vegger. Ella&Pitr er kjent for å ha laget verdes største gatekunst. På Utsira har vi fått en vakker sovende piece på industritaket til Bølgen, 

Ella&Pitr salgsutstilling på Dalanaustet – 24 august til 7. september 2016 

Sylvettes Stone by Ella & Pitr

2017:

ICY& SOT (Iran)

ICY & SOTKjekt brødrepar fra Iran som startet opp med skateboard og tagging. Har siden flyttet til Amerika. Bødreparet jobber allsidig med alt fra stensiler til installasjoner. På Utsira var det fokus på plast i havet. Det ble gjenomført en ryddeaksjon og lagd diverse videoer og plastinstallasjoner, samt stensiler rundt på øya. Sjekk ut fb event med ICY & SOT 

2018:

Borondo (Spania)

borondoEn av de største innen murals i Europa. Gonzalo Borondo lagde en stor mural på Bjellandsnaustet i Sørevågen. Vi er i samme båt,.. og samhold på en liten øy var budskapet hans. 

2020:

HaMa Woods 

Hama Woods

Hama Woods er en dyktig gatekunstner som basert fra Oslo, Norway. Hun lagde to fine murals her ute i oktober 2020, og gjestet elever fra Utsira skole som lagde fine stenciler på lerret til inntekt til TV-aksjonen 2020.

 2021 Nils Westergard

Mural local birder

 Nils fra Richmond i USA er bosatt Nederland og gjestet Utsira i september-oktober 2021. Han har ført opp en større gatekunst med Geir Mobakken og hans zeiss kikkert, samt en mindre med fugl (munk) i hånd i tradisjonell stil med dryppende maling. Om fuglen på hans fb-side.

Selvbetjening