Overnatte i Telt


Følger du litt med på værmelding og studerer kartet med oversikt over teltplasser, så er det fullt mulig å finne gode plasser hele året. Husk – det går tidvis beitende dyr ute i utmarka.

Foto: Martin Isak Jansen, BAS

Kommunen har laget et kart over de beste telt/lavoplasser. Kartet ligger her med teksten ‘overnatte Ute?’ De røde sirklene angir gode teltplasser og de blå sirklene angir steder hvor det er tilgang til drikkevann.

Det er friluftslivsloven som regulerer fedsel med telt. Det er ikke lov til å slå opp telt nærmere en 150 meter fra hus/hytte. Skal du ligge lenger en to døgn på samme plass må du innhente samtykke fra Grunneiger.

http://farm3.static.flickr.com/2025/1506296419_6519e0de8a.jpg Foto: Martin Isak Jansen, BAS

Hva bør du tenke på?

– Vann: Du er ikke på fjellet. Du kan ikke drikke vannet som renner i en bekk på Utsira. Ha med vannflasker sjekk opp kartet som sier hvor du kan fylle på drikkevann. Du kan bruke Saltvann til å koke fisken.
– Ved/stormkjøkken: Havrekster er ok til kosebål men ikke matlaging! Skal du ha måltid ute bør du ta med deg ved eller stormkjøkken/primus.

Turmat/Tips: Turmat.no er en god inspirasjon til mat på bål, primus, stormkjøkken, bær og sopp.

– Brenne bål utendørs: I henhold til friluftslivloven er det forbudt å brenne bål utendørs i perioden 15. april til 15. september. Utsira Kommune har vedtatt egen forskrift der det går frem at det skal brukes grillkull eller rene kvister og havvrekster på matbål/kosebål, der det ikke er fare for antenning.

– Sporløs ferdsel: Ved ferdsel i natur gjelder prinsippet om sporløst ferdsel. Om vi er på tur i skogen, ved sjøen eller på fjellet må vi alltid forlate stedet mest mulig uberørt. Å rydde opp er en fin aktivitet for fellesskapet. Alle kan engasjere seg på sitt nivå og bidra med det de kan. På denne måten vil også de som kommer etter oss oppleve gleden av å møte den uberørte frie naturen. Dette innebærer at vi river ned det vi eventuelt har bygget, legger steinene fra bålplassen tilbake, og selvsagt tar søpla med i sekken når vi går. Kanskje må vi også rydde opp etter andre. Da blir det hyggelig å komme tilbake!

Selvbetjening