En kommunedelplan for Naturmangfold skal gi oss oppdatert kunnskap, og peke ut de biologisk viktigste områder for ulike arter, og de mest særpregede landskapstyper. Hele øykommunen er også ett av nasjonens 51 Utvalgte Kulturlandskap UKL. Vi har et ansvar å sørge for gode forutsetninger for fortsatt landbruksdrift i kommunen, hvor en tar vare på biologisk mangfold og kulturminner i dyrkings- og beitelandskapet vårt. 28 av våre 66 truede rødlistearter er knyttet til jordbrukslandskapet og hvordan våre bønder skjøtter sine arealer.
Ofte er det den økologiske funksjonen som er viktig, at åpne vannspeil forblir åpne og at kystlynghei fortsatt blir skjøttet med beiting og lyngsviing
En egen plan for Naturmangfold er vår måte til å følge opp Norge sin ratifisering av Naturavtalen til FN, Montrealavtalen COP15, som forplikter nasjonen å verne 30% av landareal og havareal, samt restaurere 30% av forringede/tapte naturområder.
Plan er ikke bare fredning, men også et mulihetsrom hvor vi kan gjenskape tapt natur med statlig finansiering. (Rewilding, avbøtende tiltak).
Planen ligger ute på kommunen sine hjemmesider og vil bli sent ut til involverte grunneiere, og andre aktuelle høringsinstanser.
Høringsfristen er seks uker og innspill til planen kan sendes til post@utsira.kommune.no innen 24. januar 2025
Kommunedelplan for Naturmangfold består av: (klikk på bilde for å hente plandokument)
Plandokument Handlingsplan Kartforklaring
Kart over nasjonalt/regionalt og lokalt viktige Naturmangfold områder i Utsira kommune:
Under nasjonalt viktige områder vises også stivgresshei og naturbeitemark. Vi har tatt utgangspunkt i truet naturtype ‘kystlynghei’ i Naturbase. Der 15 områder er beskrevet som særs viktige under NiN-kartlegging og prioritert i kart som KL 1-15. Der Utsira har et nasjonalt ansvar med å ta vare på rødlistet utvalgte naturtyper.
Nye detaljerte kart:
rød nasjonalt viktige områder gult regionalt viktige grønn – lokalt viktige
Spørsmål til Kommunedelplan kan stilles til miljø- og jordbrukssjef.