Utsira Kommune består av en begrenset øybiografi. Kommunen har stort fokus på hvordan vi kan ta vare på artsmangfold i våre kystlyngheier og verneverdige kulturlandskap. Dagsommerfuglene er som smaragdene i våre forblåste hager.
Biologisk mangfold er summen av alle arter som vi finner på Utsira. Alle arter har en funksjon og mange lever i et samspill med hvordan vi lever våre liv på øya vår.
Tap av natur betyr også tap av biologisk mangfold. På Utsira er mange av våre truede arter knyttet til kystlyngheilandskap som er en truet naturtype i Norge.
rødliste utsira kommune – oversikt over truede arter i Utsira kommune (2021)
Fremmedartsliste for Utsira kommune 2023 (svarteliste) Fremmede arter som har kommet til ved mennesklig aktivitet og truer lokal fauna. (Ny liste 2023 i revisjon)
Artsjakten på Utsira – en artsmangfold blogg
Naturforvaltning handler om ta vare på natur og landskap gjennom planlegging og vern – og gjennom å fremme bærekraftig anvendelse av naturressurser, også for kommende generasjoner. Natur er en grunnleggende forutsetning for utøvelse av friluftsliv.
Ta med deg ditt eget søppel.
Vis hensyn til fugler, mennesker og dyr.
Utsira kommune bruker å ha en strandryddedag for hele kommunen. Ellers så har skolen sammen med barnehagen et stort fokus på å rydde opp og å samle søppel gjennom året. Ellers har det også være andre firma utenfor kommunen som har kommet ut til Utsira for å sanke søppel-
Spannholmane naturreservat er eneste reservat i kommunen. Spannholmane naturreservat ble først fredet ved kgl.res. av 12.1.1951 og sist endret med nye bestemmelser i Kronprinsregentens res. Av 7. mai 1982. Sjøfugl reservatet er 75 daa. stort og ligger 2 km sør-vest av Spannanes på Utsira, fra Sørevågen er det 3 km ut til Spannholmane. Av fredningsbestemmelsene framgår det at det er ilandstignings- og ferdselsforbud på Spannholmane og i en 50 m sjøsone omkring, fra 15. april til og med 1. august. I resten av året skal ferdslen foregå slik at plante- og dyrelivet minst mulig skades og forstyrres. Alle tekniske inngrep er forbudt.
Fredningsbestemmelsene er ikke til hinder for ferdsel og tiltak i forbindelse med oppsyn og forvaltnigsøyemed, utøvelse av fiske for manntallsførte yrkesfiskere, med registrerte båter for utøvelse av gjeldene fiskerettigheter, samt drift og vedlikehold av fyrvesenet anlegg og nødvendig ferdsel i denne forbindelse.
Miljøvernkonsulent i kommunen har i samarbeide med Fylkesmannen ansvar for tellinger og oppsyn med sjøfugl reservat på Spannholmane. Det blir avholdt en årlig telling av antall hekkende par med toppskarv, lomvi, alke, lunde, krykkje og evt. rødnebbterner. Tellinger 1992-2001 i tidsrommet 20/6 – 5/7. Senere tilpasset tellinger i regi av Fylkesmannen i 1-2. uke i juni
God økning i antall sildemåke og lomvi i sjøfuglreservatet ved Spannholmane i 2023.
Vi minner om ferdselsforbudet og at folk respekterer 50 meter-sonen rundt Spannholmane i fredningstiden, slik at våre hekkefugler fortsatt kan ha det trygt i naturreservatet